Kuppproduktion utgår från tanken att integration är målet och fokus på enskilda grupper är en väg dit men att visionen måste vara att samla alla på samma ställe där alla får möjlighet att leva sitt liv utan att bli ifrågasatt. Vi ser nödvändigheten i en intersektionell analys där fokus ligger på strukturers samverkan och hur de skapar en hierarki där vissa grupper får privilegier i jämförelse med andra. I vårt arbete fokuserar vi oss på strukturerna och deras konsekvenser istället för enskilda gruppers olika problem, vi pratar om hur strukturer utestänger människor och vilka konsekvenser detta får för samhället, Vi anser att det är problematiskt med insatser för olika grupper och att man istället bör jobba med inkludering och acceptans med ett spektralt seende istället för att ställa grupper mot varandra. Även i arbeten med safespaces så anser vi att dessa är ett redskap och inte ett slutmål. Vi tar aktivt avstånd från separatism av alla slag då vi tror det är en kontraproduktiv metod som skapar avstånd mellan människor.
Det samma gäller arbete med kultur som måste vara något som tas på allvar och inte ses som en extra krydda. Kultur handlar om att förstå världen, sin samtid och historia. När man arbetar med kultur i sin verksamhet så måste det på samma sätt som jämlikhetsarbete, vara något som är en integrerad del av verksamheten som prioriteras och erkänns som viktig. Annars blir det hela verkningslöst.
Kuppproduktion arbetar med kultur som metod och redskap i sin verksamhet, även inom jämlikhetsfrågor. Vi skapar metoder för att diskutera jämlikhetsfrågor utifrån till exempel skrivande eller teater. Vi diskuterar frågor utifrån böcker, film, tv-serier och musik. Vi ger praktiska råd kring om hur man kan diskutera frågor med elever, arbetskamrater etc. utifrån kulturella exempel. Men framförallt – vi belyser kulturens egenberättigande och varje människas rätt att uttrycka sig.